English

Danseundervisning

Jeg underviser i svensk folkelig dans, enklere balkandans, og bevægelse inspireret af min uddannelse i Alexanderteknik.

Jeg har fire år i træk holdt workshop i dans (svensk polska) ved festivalen Musik over Præstø fjord. Det har været en stor fornøjelse, bl.a. fordi jeg har haft fantastiske spillemænd at arbejde sammen med. Karin Wallin (Skåne: slängpolska), Jonas Åkerlund (Västerdalarna: tröpolska/springlek), Mia Gunbritt Ådin (triolpolska fra Bohuslän) og i år Laif og Ninni Carr (Skåne: svingedans/körepolska/Birenbomskan).

Her kan du se hvad en totimers workshop kan handle om:
Polska er svensk folkedans at blive høj på! Du vil få skærpet dine ører for puls og rytme, lære trin, og få finpudset din danseteknik. Du får prøvet både at føre og følge med kropslig lydhørhed. Vi vil udgå fra flere skånske polskadanse og se, hvordan de samme grundelementer kan tilpasses forskellig rytme og tempo. Både øvede og begyndere kan deltage, vi arbejder med de samme ting, hver på sit niveau.


Jeg har en lang uddannelse i musik/violinspil og har altid interesseret mig for forholdet mellem musik og krop/bevægelse; i fysisk teater, improvisation og forskellig dans. Jeg har lært svensk folkelig dans, både af meget traditionsbevidste og erfarne lærere som Kalle Strandell, Brita Ström m.fl. fra Dalarna, og Beret Bertelsdotter ved Föllingeveckan i Jämtland, og af danshögskole-uddannede lærere med en improviserende tilgang, som Anna Öberg, Stockholm og Liv Hellström/Pia Qvarnström, Malmö. 2010 gik jeg et helt semester på danseholdet på Malungs folkhögskola. Jeg har deltaget i en tredages workshop i "Spil til dans" med Ami Dregelid og Ellika Frisell, og 2012-2015 har jeg taget mange fordybende ugekurser i dans i Malung og på Korrö med Anna Öberg og forskellige spillemænd. Min holdning er at det er en nydelse at danse polskaer fra forskellige egne, når de spejler den musik der bliver spillet. Men der giver også glæde at lære en enkel form og improvisere over den. Man kan kalde det holdning i forhold til et mål, som kan diskuteres, men altid må opleves indefra. Jeg har mange års undervisningserfaring i violinspil, samspil, gehør/rytme og dans. Jeg har også Zornjuryens diplom for spil af musik fra Västerdalarna.


 

 

R u n d t p å g u l v e t -


DANSEGLÆDE OG BEVIDSTHED NED I FØDDERNE !

DANS TIL SVENSK FOLKEMUSIK

for både nybegyndere og øvede som vil gå på opdagelse ind i dansen. Du kan komme alene, men tag gerne venner med. Vi skifter partner og prøver både at føre og følge.

Polska, schottis, bakmes, vals

Grundlæggende træning i danseteknik og lytten giver sikkerhed og frihed til at følge musikken.

Du vil få trænet balance, puls, en fjedrende gang, retning, at dreje rundt, og meget andet, samtidigt som vi har det sjovt, lytter til dejlig musik og får god motion.

Jeg har undervist flere sæsoner i dans, spiller gerne til dans og underviser i svensk folkemusik. Jeg kender mange forskellige polskatyper, og synes det er spændende at fordybe mig i forskellen i karakter. Musikken kan være blød, sej, kraftfuld, vild, eller inderlig, alt efter, hvor i Sverige man er, og det afspejler sig i dansen. Men først og fremmest handler det om at lytte til den musik man hører lige nu, finde den i sin krop, omsætte den til bevægelse og finde en god balance og fremdrift sammen med den dansepartner man lige nu står over for. At være lydhør. Mit primære fokus er, at vi får lært de vigtigste grundelementer, som gør at man kan have det sjovt på dansegulvet. Jeg ser også dansen som en vej til kropsbevidsthed i bevægelse, hvilen i sig selv og naturlighed.